Wat is MS?

Multiple Sclerose is een ongeneeslijke aandoening van het centrale zenuwstelsel. De ziekte wordt getypeerd door de aantasting van de myeline laag (beschermlaag) van de zenuwen in hersenen en ruggenmerg. Wanneer je de vergelijking maakt tussen de zenuwen en stroomkabels, is de myeline te vergelijken met de beschermende mantel die om een stroomkabel zit. Zodra deze mantel beschadigd raakt, kan een stroomkabel kortsluiting maken of de signalen niet meer goed doorgeven. Dit is vergelijkbaar met de zenuwen. Wanneer de myelinelaag beschadigd raakt, heeft dit consequenties voor de aansturing van alle lichaamsfuncties vanuit de hersenen en/of ruggenmerg, afhankelijk van welk gebied van de hersenen en/of ruggenmerg het betreft.

Stand: € 70.000,00
Nog te gaan: € 0,00

Toelichting beloopsvorm van MS

Relapsing Remitting MS is de meest voorkomende vorm van MS en het is mogelijk dat deze vorm in de loop der tijd overgaat in een progressieve vorm. RRMS wordt gekenmerkt door een duidelijk patroon van aanvallen en herstelperiodes. Bij een aanval (schub, uitspraak: sjoep) wordt de beschermende myeline laag aangevallen in het centrale zenuwstelsel welke voor nieuwe klachten zorgt of oude klachten kunnen opflakkeren. Bij het maken van een MRI scan zijn dan oplichtende ontstekingsvlekken te zien. Wanneer de ontsteking is gezakt bouwt de myelinelaag zich geheel of gedeeltelijk weer op waardoor de ontstane klachten geheel of gedeeltelijk zullen verdwijnen. Na verloop van tijd zullen de aangetaste cellen steeds moeilijker kunnen herstellen waardoor er over de jaren steeds meer littekenweefsel en permanent beschadigde myeline achterblijft met als gevolg permanente restklachten, afhankelijk van de locaties in de hersenen of ruggenmerg.

Bekende klachten bij MS zijn: 

De klachten zijn divers, het ziektebeloop is onvoorspelbaar en geen MS patiënt is gelijk. De één kan rolstoelafhankelijk zijn terwijl de ander nog een marathon loopt maar misschien last heeft van oogklachten of incontinentie. Een greep uit de klachten zijn:

  • Oogklachten (uitval van gezichtsveld, stoornis in kleur, pijn bij oogbewegingen)
  • Extreme vermoeidheid Slapeloosheid Duizelig en misselijk Stijve spieren, spierverzwakking, spierspasmen
  • Sensorische klachten (dof gevoel in de huid, tintelingen, jeuk, branderig gevoel)
  • Fenomeen van Uhthoff (verergeren van de neurologische symptomen door warmte)
  • Symptoom van Lhermitte (elektrische gewaarwording, gevoel van ‘stroom’ krijgen) 
  • Evenwichtsproblemen en coördinatie stoornissen (ataxie) Incontinentie en constipatie 
  • Spraakstoornissen (dysartrie: onvermogen tot correcte uitspraak, parafasie: verwisseling van woorden, agnosie: niet kunnen benoemen van voorwerpen)
  • Cognitieve problemen (geheugenstoornissen, persoonlijkheidsveranderingen, denkstoornissen, stemmingsstoornissen)

Bron: https://mamametms.nl